VrijZinnig december 2017

VrijZinnig december 2017

Het vierde nummer in 2017 van VrijZinnig gaat over de Hemel. Wat zien we eigenlijk als we naar boven kijken? 

In het redactioneel schrijft Annemike van der Meiden het volgende: 

Valt er eigenlijk wel iets te melden over de hemel? In bescheidenheid moeten we misschien beginnen met te zeggen dat alle spreken over boven van beneden komt, zoals H. Kuitert zeer terecht ooit opmerkte. Maar ondanks dat zijn er hemelse beelden genoeg die leven onder mensen.

In de column van Klaas Douwes lezen we over de hemelstaarders uit het oosten. Geeft dat staren niet een vredesgevoel? Hoe mooi zou dat zijn. Maar wie teveel naar boven staart, wordt te zeer losgeweekt uit ‘hier en nu’ leven. Dat vluchtgedrag komt de wereld niet ten goede. Margot Brouwer leert ons iets over sterrenstof. Met als verrassend idee: wij zijn vanuit de oerknal geworden tot stof dat zal wederkeren. Met deze ‘sterrenstatus’ zouden we compassioneel om moeten gaan, met elkaar en met de wereld.

De hemel stond ook centraal tijdens de VVP-ontmoetingsdag op 4 november. Een verslag van deze dag (met foto’s) vindt u ook in het blad. Marian van Caspel hield daar een presentatie over hoe de hemel is afgebeeld in de kunst. Een klein deel van deze presentatie leest u in het artikel ‘Op schoot bij Abraham’.

Hetty Zock betrekt bij de hemel humor, beeldend vermogen en troost. Wim Wattel ziet met Frits de Lange de hemel als een reis, een pelgrimage. Niet met het doel in de hemel aan te komen, maar onderweg te doen wat je hand vindt om te doen. Annemieke van der Veen voert dwars door de bijbel met diverse inkijkjes in de hemelbeelden van het Oude en Nieuwe Testament. En dan is er nog de middenpagina. Daar vinden we de hemel als bloempot, aquarium, een plaats waar God binnenwandelt en vraagt naar gefilte fish, etc. Onder het hemels baldakijn buitelen de varianten over elkaar heen.

Van al dat lezen zou u bijna in de zevende hemel raken. Niet doen! Blijf met beide benen op de grond, maar droom zo nu dan even weg tijdens de feestdagen.

Lees de VrijZinnig hier (PDF)

 

Deel dit