Vrijzinnig maart 2012

Vrijzinnig maart 2012

GOD bestaat niet, de vrije wil bestaat niet en wij zijn de kinderen van Annie M.G. Schmidt? Op losse wijze wordt in dit nummer het verband verkend tussen 'vrijheid' en 'bepaald zijn'.

Het loopt van ‘ik wil het niet’  tot  ‘So What’. Worden we geïndoctrineerd?  Zijn oude opvattingen nog actueel? En zijn de nieuwe opvattingen te strak binnen een visie? Zijn wij ons brein, bestaat de vrije wil niet?
Zijn we één pot nat, we bestaan immers voor 66 procent uit water?
De vrije wil wordt meestal gedefinieerd als het vermogen van rationeel handelende personen om controle uit te oefenen over hun daden en beslissingen. Om antwoord te kunnen geven op de vraag of dit vermogen werkelijk bestaat, moet worden nagegaan wat het verband is tussen vrijheid en oorzakelijkheid en dient het al dan niet deterministische karakter van de natuurwetten te worden onderzocht.
We schuwen de zware vragen niet. Is er wel een vrije wil mogelijk als het gaat om leven en sterven? Durven we mensen die door hun ziekte controle over lijf en leden kwijt zijn, nabij zijn op hun eigen termen en stem geven?
Vrijheid te leven reikt tot in het sterven, zegt Maarten Toonder. Vinden wij dat ook?
Duidelijk wordt dat bezig zijn met wel of geen vrije wil heel complex is.
Wim Wattel eindigt zijn verhaal ‘We zijn meer dan ons brein’ met een prachtig citaat van Lyall Watson (1939-2008): ‘If the brain were so simple we could understand it, we would be so simple we couldn't’.
Twee redactieleden gingen redelijk vrijwillig naar een museum voor religieuze kunst en vertellen wat de relatie kunst en religie bij hen oproept.
En duikt u vooral in de agenda en de activiteiten van Vrijzinnig Perspectief om te kijken wat vrijwilligers  allemaal organiseren on het vrijzinnig gedachtegoed aantrekkelijk en boeiend gestalte te geven.

voorkant vrijzinnig maart 2012

Deel dit

Steun de VVP

Laat de vrijzinnige vlinder vliegen.

WORD DONATEUR

Zoeken

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a 
3533 AE Utrecht                       
030-8801497
info@vrijzinnig.nl
Klik hier voor meer contactgegevens

twitter310facebook

   

 Column

  • Column: Zonder dogma's gaat het geloof spreken

    Wat gebeurt er als we de dogma's laten vallen? Wat blijft er over? Erik Jan Tillema denkt dat we niet bang hoeven te zijn voor de gevolgen.