VrijZinnig maart 2014

Het maart-nummer van het tijdschrift VrijZinnig ligt inmiddels bij de leden op de deurmat. Het draagt dit keer het thema 'tijd'.

In het redactioneel schrijft redactielid Annemieke van der Veen het volgende:

klok vrijzinnig'De tijd vliegt of kruipt, je hebt het – of niet, je maakt tijd – of niet. Het is dé tijd of dat was die tijd. Komende tijd en verleden tijd. Tijd kunnen we op veel manieren bekijken, en veel daarvan zijn zinnig. Een mooie illustratie daarvan vormt de klok hiernaast, die Madina Mezhikova (15 jaar) schilderde. Deze was tentoongesteld in Vrijburg, op een tentoonstelling die Madina en haar zus Sabina daar hadden. Op de klok draaien de wijzers hun rondjes, de tijd tikt door. Intussen kunt u dromen over een zwoele zomeravond, dobberend in een bootje op de rivier, die ook weer zachtjes voortkabbelt.

Omdat onze tijd beperkt is, raakt denken over tijd vaak aan zingeving of geloof. In dit nummer van VrijZinnig besteden we daar aandacht aan. De hoofdmoot wordt gevormd door een interview met Joke Hermsen over haar boek Stil de tijd. Hierin onderscheidt zij de Chronos – klokketijd – en de Kairos, de tijd tussen de tijd, waar de tijd even lijkt stil te staan. Liesbeth Baars reflecteert hierop door in een artikel over Maria en Martha. Vanuit de Stille Zuidzee viel al in de vorige eeuw onze West-Europese chronologische tijd op als drukdrukdruk…

Dan kunt u lezen over waar de redactieleden hun tijd aan besteden, hoe verschillende mensen hun tijd beleven, hoe je iemand anders de tijd kunt geven en hoe de vijf wijze en de vijf dwaze meisjes uit Mattheus 25 dat deden. De verleden tijd van de VVP komt aan bod in een terugblik op de verkiezing van de meest vrijzinnige theoloog (uit het verleden), en ook het heden en de nabije toekomst. Op de cultuurpagina dit maal tips voor een medium waarin tijd een grote rol speelt: film.

Wij wensen u een plezierige leestijd!

Lees de VrijZinnig hier online (PDF)

Deel dit