VrijZinnig maart 2015

VrijZinnig maart 2015

Het eerste nummer van de VrijZinnig in 2015 draagt het thema Verbinding, het thema van de inspiratiedag.

 

Corrie Jacobs verzorgt het redactioneel en schrijft daarin:

Het thema van dit nummer is verbinding, oftewel waar verbinden wij ons aan, naar aanleiding van de komende Inspiratiedag, die als titel ‘Connected’ heeft. Deze dag wordt gehouden op 18 april in de Jacobikerk in Utrecht.

Centraal staat een interview met hoofdspreker Christine Brinkgreve, emeritus-hoogleraar sociologie, die wordt geïnterviewd door Marijke Verduyn, beleidsmedewerker externe contacten van het Apostolisch Genootschap, onze nieuwe partner bij het organiseren van deze dag.

Op allerlei manieren leggen wij relaties. Annemieke van der Veen schrijft: ‘door voor anderen te bidden of aan hen te denken, komen ze dichterbij, raken we meer met ze verbonden. In de voorbeden in de kerk wordt vaak een kring getrokken, van de wereld, naar ons land, onze stad, naar uiteindelijk, meestal in een stil gebed, je eigen naasten’. Het verhaal over zwervers en daklozen roept de vraag op: welke tekens willen wij achterlaten voor de generaties na ons. Zullen het tekens van compassie zijn?

Op de middenpagina beantwoorden we de vraag: waar leggen wij in de hectiek van ons bestaan even aan met ons levensbootje? Misschien ook een vraag aan de lezer; waar zou u aanleggen? Aan een steiger met gedichten of gezichten?

Het verbindende aspect van muziek wordt zichtbaar gemaakt in de filmdocumentaire van Heddy Honigmann over het Concertgebouworkest. Wim Wattel raadt ons aan tussen de regels te lezen om ook tegendraadse verhalen een kans te geven, die de bestaande orde proberen op te schudden, de schrijver Van Reybrouck en de filmregisseur Agnès Varda zijn daar voorbeelden van.

Winny Bos laat mensen zelf eigen verhalen schrijven en zegt daarover: ‘het schrijven helpt blokkades op te heffen en iets nieuws in jezelf te ontdekken’.

De titel ‘Connected’ refereert vooral aan de sociale media. Alke Liebich bespreekt het boek ‘De cirkel’, dat laat zien waar de grenzen van het ‘eeuwig en altijd bereikbaar en te volgen zijn’ liggen. Bereikbaar en verbonden zijn kan ook een verslaving worden. En dat waar geen mooie woorden voor zijn, voor stilte en stamelen, voor onaf en niet lang en gelukkig, voor vloeken en tieren, blijft dat ook aan ons hart kleven? Waar verbinden wij ons mee?

Lees de VrijZinnig hier (PDF)

Deel dit