VrijZinnig maart 2017

VrijZinnig maart 2017

Het eerste nummer van VrijZinnig in 2017 gaat over het thema 'Aarde(n)'.  Dat woord kun je op verschillende maniere interpreteren. 

In het redactioneel schrijft Annemieke van der Veen:

'Heeft u zich ook afgevraagd wat die ‘n’ daar tussen haakjes doet? Die maakt van de aarde een werkwoord. ‘Met de aarde verbinden’ is één van de betekenissen.

Dat doen bomen, zoals Klaas Douwes beschrijft in ‘Van aarde tot hemel’. Wortels in de klei. Ook werkend in de moestuin van het Franciscaans milieuproject Stoutenburg verbinden mensen zich met de aarde en met elkaar en dat op een spirituele manier.

Voeten in de klei. En verschillende gemeentes zijn op hun eigen manier bezig met het onderwerp ‘aarde’, zoals u kunt lezen bij ‘Van alles wat’.

Als mensen niet meer kunnen aarden op Aarde, zich hier niet meer thuis voelen, kunnen ze dan naar een nieuwe, andere aarde op zoek gaan? Kan dat, moet dat, mag dat? Wim Wattel en Klaas Douwes zijn er met elkaar over in gesprek.

De ontkenning van aarden is ontaarden. Wim Wattel licht toe hoe woorden kunnen ontaarden. Erik Jan Tillema gaat in op het wereldwijd ontaarden van oorspronkelijke volken.

Het meervoud van ‘aarde’ is aardes. Op de middenpagina’s vindt u een selectie door de redactie van verschillende aardes, verschillende beelden van de aarde, in woord en beeld.

En als we niet meer op aarde zijn? We nemen graag een bijdrage van Bert Jansen op, die vertelt hoe voor hem de betekenis van eeuwig leven verschoof van de hemel naar de aarde.

Verder kunt u zich verbinden met cultuur (met de handen van Rodin in de klei), met de wetenswaardigheden binnen de VVP. Of u kunt zich laten inspireren door het artikel van Hetty Zock over klagen.'

Lees de VrijZinnig hier

Deel dit