VrijZinnig maart 2018

VrijZinnig maart 2018

Het eerste nummer van de VrijZinnig in 2018 draagt als thema 'Vrijheid onder druk', en dat kan op meerdere manieren worden uitgelegd. 

In het redactioneel schrijft Wim Wattel het volgende: 

Op het eerste gezicht is ‘echte’ vrijheid onvoorwaardelijk, maar denken over vrijheid levert altijd spanningsvelden op. Druk van binnen stuit op druk van buiten. Het doet me denken aan twee zeepbellen tegen elkaar, mijn vrijheid en jouw vrijheid begrenzen elkaar.

Femke Halsema stelt in haar theatercollege de vraag aan de orde die ons als redactie tot dit thema bracht: ‘Wat voor land is Nederland aan het worden?’ Volgens Rick Benjamins maakt het nogal wat uit binnen welk kader (!) je over vrijheid denkt: theologisch, filosofisch, politiek, enz. Hij zet in zijn hoofdartikel Augustinus en Origenes tegenover elkaar - beperkte vrijheid tegenover de druk van een heilig moeten.

Anneke van der Velde legt een link met pionieren, dát is nog eens vrijheid! Het lijkt vrijzinnigen op het lijf geschreven, met vrijblijvendheid als addertje onder het gras. Hoe vrij zijn we eigenlijk in Nederland, en voelt dat voor ons allemaal hetzelfde? Over welke ‘we’ hebben we het? Alke Liebich praatte daarover met Suhail Tafur. Wordt onze privacy of onze identiteit bedreigd, zoals sommigen menen? Jelle de Graaf haakt – uiteraard op persoonlijke titel – in op de actualiteit met zijn stemverklaring bij het ‘sleepwet’-referendum. Misschien een tip om maar eens niet ’gewoon’ te doen, zoals ondergetekende in zijn column suggereert…

Buiten het thema om attendeerde Bert Jansen ons op de honderdjarige geboortedag van godsdienstpedagoge Joanne Klink. We voldeden graag aan zijn verzoek om daaraan een artikel te mogen wijden. Verder vindt u de gebruikelijke informatierubrieken, boekbesprekingen en een nieuwe invulling van de middenpagina’s: VVP Zaanstreek in de schijnwerpers.

Lees de VrijZinnig hier (PDF)

 

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Abonneer u nu op de nieuwsbrief

Deel dit

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer u op de

NIEUWSBRIEF

Zoeken

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a 
3533 AE Utrecht                       
030-8801497
info@vrijzinnig.nl
Klik hier voor meer contactgegevens

twitter310facebook

   

 Agenda

27 Sep 2018
Oudshoornse Kerk

Lezing 'Reis door het heelal'


05 Okt 2018
Zoetermeer Adventskerk

Lezing 'Donald Trump, God en de waarheid'


14 Okt 2018
Assen DG-kerk

Inspiratie: ‘Route voor een ongewone reis’


Column

  • Column: Hoe storend religie kan werken

    In ethische discussies moet religie geen grote rol spelen. De ratio en die ene regel uit de evangeliën des te meer, aldus Arne Jonges.