Vrijzinnig september 2011

Vrijzinnig september 2011

Aan winnende sporters wordt door commentatoren vaak gevraagd: hoe voelt het? Nog nooit iemand gehoord die antwoordde: beroerd zeg, dat winnen.

Men zegt dat we in een tijd leven waar de nadruk ligt op het direct uiten van emoties. Ik voel dat, jij voelt het heel anders. Bedachtzaam en tijd nemen is uit. We worden er bijna allemaal door beïnvloed. In de redactie worden sommige stukken ook zeer emotioneel becommentarieerd. In dit nummer komen veel facetten van emoties aan de orde en de gevoelens die daar bij horen.

Emotie betekent letterlijk zoiets als wat uit ons komt, bewogen naar buiten. Renske Oegema schrijft: ‘Grappig dat veel uitdrukkingen die we gebruiken om aan te geven dat we emoties ervaren te maken hebben met ‘vol zijn’. We zijn ergens vol van, we lopen over van, we zijn vervuld met, we barsten van. Blijkbaar voelt het alsof de emotie je hoofd en hart opvult, er is nergens anders meer plaats voor. Het blijkt tevens een bepaalde leegte te vullen, want als we nu vol zijn, waren we dan eerst een stukje leger? Ook komt emotie vloeibaar op mij over. Ik denk aan water bij het overlopen, vullen en onderdompelen. En dat is misschien ook wel een mooi beeld bij emoties. Altijd in beweging, wisselend van kleur en dichtheid, afhankelijk van het weer en vaak ongrijpbaar, maar altijd golvend, klotsend en substantieel aanwezig.’

Onze nieuwe voorzitter Erik Jan Tillema stelt zich in dit nummer voor. Zijn verhaal gaat over trots zijn. ‘Proud to be a liberal’ roept een beeld op van een trotse zwarte vuist, black power. Hebben de ‘als bescheiden en redelijk te boek staande’ vrijzinnigen daar wel wat mee? We zien alles graag niet zo zwart wit, toch? Wat voor emoties roept die trots op bij u? U kunt reageren.

Emoties spelen ook een grote rol in het nadenken over relaties met ouders, kinderen, godsdienst en politiek.U komt in dit nummer in een achtbaan vol ontboezimingen terecht. We staan stil bij 11 september 10 jaar later, geloof van onze vaders, jeugdbevindelijkheid en de huidige smstaal, waar emoties heel kort verbeeld worden. We zijn natuurlijk benieuwd hoe het allemaal voelt en wat u ervan denkt of gaat dat toch samen?

 

Corrie Jacobs

 

 

Luisteren

Als ik je vraag naar mij te luisteren en jij
begint mij adviezen te geven,
dan doe je niet wat ik vraag.

Als ik je vraag naar mij te luisteren en jij
begint mij te vertellen waarom ik iets
niet zo moet voelen als ik het voel,
dan neem jij mijn gevoelens niet serieus.

Als ik je vraag naar mij te luisteren en jij
denkt dat je iets moet doen om mijn probleem
op te lossen, dan laat je me in de steek,
hoe vreemd dat ook mag lijken.

Dus, alsjeblieft, luister alleen maar naar me
en probeer me te begrijpen.

En als je wilt praten, wacht dan even
en ik beloof je dat ik op mijn beurt
naar jou zal luisteren.
Judith Herzberg

Deel dit

Steun de VVP

Laat de vrijzinnige vlinder vliegen.

WORD DONATEUR

Zoeken

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a 
3533 AE Utrecht                       
030-8801497
info@vrijzinnig.nl
Klik hier voor meer contactgegevens

twitter310facebook

   

 Agenda

25 Feb 2018
Haren Witte Kerkje

Muziek uit de hemel


11 Maa 2018
Assen DG-kerk

Lezing 'De kracht van kwetsbaarheid'


11 Maa 2018
Grote Kerk, Lekkerkerk

Muziek uit de hemel


Column

  • Column: Zonder dogma's gaat het geloof spreken

    Wat gebeurt er als we de dogma's laten vallen? Wat blijft er over? Erik Jan Tillema denkt dat we niet bang hoeven te zijn voor de gevolgen.