VrijZinnig september 2016

VrijZinnig september 2016

Het september-nummer van Vrijzinnig draagt het thema 'democratie': werkt die nog hoe vrijzinnig is democratie?

In het redactioneel schrijft Wim Wattel het volgende: 

‘Een al te grote macht stort in door zijn eigen gewicht’, een citaat van 
Martin Luther bij onderstaand 7,5 meter hoge, zo op het oog wankele kunstwerk ‘de bisschopsstaf’ van Heinrich Brummack, langs een beeldenroute in het Sauerland.

We hebben altijd gedacht dat democratie een remedie was om gevaarlijke machtsconcentratie te voorkomen, maar vandaag-de-dag groeit de twijfel daaraan. David van Reybrouck spreekt van een democratisch vermoeidheidssyndroom. Ondergetekende wijdt een artikel aan zijn boek daarover.

Maar de zorgen gaan dieper. De manier waarop onze ‘dikke ikken’ met elkaar omgaan, ondanks al onze zogenoemde ‘sociale media’ en onze hoog aangeschreven vrijheid van meningsuiting, smeekt om spelregels. Alke Liebich schrijft erover en grijpt onder andere terug naar het socratisch gesprek: Niet de oplossing van het probleem staat voorop, maar het goede proces.

Gastschrijver Gert de Jong ziet hierin een rol voor de vrijzinnigheid, tussen morele superioriteit en moreel relativisme in. En Klaas Douwes pleit aan de hand van Rolf Dobelli’s ‘Avoid News’ voor een drastisch nieuwsdieet en het lezen van een goed boek (of ons blad, natuurlijk…).

Zoals u van ons mag verwachten, neuzen we voor ons thema ook in de Bijbel. Tegen een theocratisch decor tekenen zich de nodige fricties af. Annemike van der Meiden schotelt u er een paar voor.

Op de middenpagina’s vindt u weer een caleidoscoop van opwellingen over het thema en verder zijn er de gebruikelijke actualiteiten- en cultuurpagina’s.

Op pagina 15 vindt u informatie over de ontmoetingsdag rond Van Gogh op 5 november in Apeldoorn en het museum Kröller-Müller in Otterlo.

Op de achterpagina de column van Hetty Zock, een loflied aan de wil die richting geeft aan ons leven.

Misschien is dat een goede aanzet tot verder ‘dromen’ – ons thema voor december. Mocht u zich getriggerd voelen: met ca. 200 woorden verovert u zich een plaatsje op de middenpagina’s!

Wim Wattel

Lees hier de VrijZinnig

Deel dit

Steun de VVP

Laat de vrijzinnige vlinder vliegen.

WORD DONATEUR

Zoeken

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a 
3533 AE Utrecht                       
030-8801497
info@vrijzinnig.nl
Klik hier voor meer contactgegevens

twitter310facebook

   

 Agenda

25 Feb 2018
Haren Witte Kerkje

Muziek uit de hemel


11 Maa 2018
Assen DG-kerk

Lezing 'De kracht van kwetsbaarheid'


11 Maa 2018
Grote Kerk, Lekkerkerk

Muziek uit de hemel


Column

  • Column: Zonder dogma's gaat het geloof spreken

    Wat gebeurt er als we de dogma's laten vallen? Wat blijft er over? Erik Jan Tillema denkt dat we niet bang hoeven te zijn voor de gevolgen.