VrijZinnig september 2017

VrijZinnig september 2017

Het derde nummer van VrijZinnig draagt het thema dataïsme: een nieuwe term die slaat op het verzamelen van extreem veel informatie. 

In het Redactioneel schrijft Klaas Douwes het volgende: 

De macht van het getal, dat staat centraal in dit nummer met het thema ‘dataïsme’. Al kunnen we in het geval van ‘dataïsme’ beter spreken van het geloof in het getal. Het is de overtuiging dat we met het verzamelen van enorme hoeveelheden gegevens – big data – onze problemen kunnen oplossen. Door alles (en dan ook álles) in kaart te brengen, kun je gedrag voorspellen en daarmee sturen. Door inzicht in het heden krijgen we greep op de toekomst. Maar gebruik maken van data kan even makkelijk leiden tot misbruik. Hoe wenselijk is een maatschappij die draait om informatie? Zullen we niet hopeloos verdwaald raken in de datanevelen?

Voor wie het nu al begint te duizelen: ga dan snel naar de volgende pagina. Want Wim Wattel trapt daar af met een heldere uitleg over wat er nu bedoeld wordt met termen als big data, ICT en algoritmen. Dat doet hij aan de hand van de recentste bestseller van historicus Yuval Noah Hariri, ‘Homo Deus: een kleine geschiedenis van de toekomst’. Een aantal kritische kanttekeningen kunnen daarbij uiteraard niet achterwege blijven.

Als de maatschappij verandert, moet ook het onderwijs veranderen. Daar worden jongeren immers klaargestoomd voor de toekomst. Of is dit te kort door de bocht? Docent filosofie Desiree Berendsen laat één van haar leerlingen hierover aan het woord. Dat levert een frisse blik op!

Even verderop werpt Kim Magnée-de Berg vragen op die spelen rond de opvoeding thuis.

De middenpagina’s bestaan zoals gebruikelijk uit een aantal gedachtenkruimels: over forensisch onderzoek, toekomstvoorspellingen, ‘digi-onhandige’ BN’ers en lievelingsgetallen. Alke Liebich neemt u vervolgens mee in de bijbelse getallenwereld. Want ook in de Bijbel werd er al heel wat afgeteld.

Van de Bijbel naar het museum: het lijkt maar een kleine stap. Annemieke van der Veen bezocht in Breda de tentoonstelling Wonderlijk Weefsel, met een wonderlijke mix van digitale en religieuze kunst. Klaas Douwes vertoeft in hetzelfde grensgebied, alleen dan bekeken vanuit de filosofie.

Wellicht voelt u zich weggecijferd na het doorworstelen van al dit datageweld. Sla de column van Annemike van der Meiden dan beslist niet over. Want daarin staat misschien wel de belangrijkste les van dit nummer: achter de cijfers zit altijd nog een mens...

Lees de Vrijzinnig hier (PDF)

Deel dit