'Bidden is als ademhalen'

'Bidden is als ademhalen'

Bidden is niet enkel een moment van handen vouwen, het is een manier van leven. ‘Bidden is ademhalen en ademhalen is bidden’.

Dat zei Foekje Dijk, voorganger van de VVP Assen, tijdens de studiedag over vrijzinnig bidden die plaatsvond op 8 mei 2017. De studiedag, die werd georganiseerd door de VVP en het Arminius Instituut, vond plaats ter gelegenheid van de presentatie van het boek ‘Tussen vraag en antwoord. Vrijzinnig bidden in de praktijk’. Hieraan werkten vijf vrijzinnige voorgangers mee: naast Foekje Dijk ook Tina Geels (voorganger Vrijzinnigen Delft), Klaas Douwes (voorganger VVP en NPB Apeldoorn), Carola Dahmen (predikant van de hervormde gemeenten Berkenwoude) en Erik Jan Tillema (beleidssecretaris van de VVP).

Tijdens de studiedag vertelden de auteurs wat zij met het onderwerp hebben. Dat vond Klaas Douwes een moeilijke vraag en daarom zocht hij in het woordenboek op wat bidden nu precies betekent. ‘Klapwiekend stilhangen in de lucht’, vond hij een mooie omschrijving. Het beschrijft volgens hem een reflectief moment, waarbij je enige afstand creëert om te kijken naar de wereld, precies zoals roofvogels doen.
studiedagbidden presentatie660

Bestaat er zoiets als vrijzinnig bidden, vroeg Carola Dahmen zich af in haar theologische reflectie op het gebed. ‘Natuurlijk niet’, was haar antwoord. ‘Maar wat mensen misschien van vrijzinnigen kunnen leren, is durf en stoutmoedigheid om oude vormen, oude woorden, oude ideeën los te laten en opnieuw te onderzoeken waar bidden ook al weer over gaat.’

Tina Geels nam het publiek mee in een meditatief moment, omdat bidden ook verstilling en een naar binnen keren is. Erik Jan Tillema wees tenslotte op het sociale aspect van bidden: het hoeft niet gericht te zijn op het hogere, maar kan mensen ook met elkaar verbinden, door juist in het gebed aandacht te vragen voor elkaar.

Na de verschillende toespraken splitste het publiek zich op in kleinere groepjes om met elkaar te discussiëren aan de hand van enkele vragen en stellingen.

Na afloop klonken er veel positieve reacties op zowel de studiedag als het boek. En daarmee heeft de publicatie haar doel bereikt: mensen laten nadenken over het gebed.
tva180
Het boek Tussen vraag en antwoord kunt u bestellen via het landelijke bureau (info@vrijzinnig.nl)

Deel dit