Irenekerk

Angst

Angst
Door Foekje Dijk

De Perzische dichter Maulana Jetaluddin Rumi - hij leefde van 1207 - 1273 - wordt nog veel geciteerd in het huidige Afghanistan. Deze soefi dichter uit de Islamitische traditie kent de zielenstrijd tussen hoop en wanhoop, tussen liefde en haat. Het verwoordt dat op onnavolgbare wijze:

een mens staart voor zich uit. Een kind vraagt hem: 'wat ben je aan het doen?'De mens antwoordt: 'Ik volg een gevecht in mijn hart tussen liefde en angst.' Het kind vraagt: 'Wie gaat er winnen?' De man zegt: 'Degene die ik het meeste voedt.'

 

Onwaarschijnlijk mooi en ongelooflijk van toepassing op de huidige tijd, waarin door allerlei omstandigheden angst gevoed wordt tot onbeheersbare agressie. Malafide pers, doorgeschoten vrijheid van meningsuiting, korte lontjes,onvermogen tot zelfreflectie, willen scoren in de politieke arena. Alles werkt mee aan een samenleving die snakt naar rust voor de ziel, maar door haar verscheurdheid het tegendeel doet. Het is verbijsterend dat iemand een slordige achthonderd jaar geleden zulk een scherp oog had voor de psychologische kanten van menselijke emoties. (Overigens bewonder ik dat laatste ook altijd in de auteurs die verzameld zijn in één der meest intrigerende bibliotheken: de Bijbel.

Ook zij raken vaak feilloos aan menselijke mogelijkheden en tekorten).

Dat emoties hoog op kunnen laaien, dat weten we maar al te goed. Dat daarbij soms doden vallen lijkt een hedendaagse onvermijdelijkheid. Dan, dit alles overwegende, komt daar op een goede dag, ongevraagd en onverwacht, Rumi voorbij. De dichter die eenvoudigweg helende en vernietigende emoties ontrafelt en terugbrengt tot juiste proporties.

Want natuurlijk, ieder voluit levend mens kent die stille strijd tussen tegenstrijdige emoties: liefde en haat. Altijd doet er zich, zowel privé als in het openbare veld, de tweestrijd voor waar de accenten komen te liggen. Teleurstellingen, tekort gedaan voelen, tekort gedaan zijn. Wat moet je ermee. Dat gevecht in het hart, woede vaak zoveel sterker dan het verlangen naar heelheid. Angst die soms in staat is meer kapot te maken dan liefde vermag te helen. Rumi kent een remedie, die overigens wel de verantwoordelijkheid voor al die emoties bij de getergde mens zelf legt. Jíj bent het die voedt, niet de ander die tekort doet. Jij bent het die de angst of de liefde boven wilt laten komen. Zo eenvoudig is het dus. Maar slaat het aan bij mensen in een maatschappij die zich zo snel tekort gedaan voelt? Hiervoor zou de minister eens naar de Kamer moeten worden geroepen!