Activiteiten voor het seizoen 2017-2018:

'Esther' door Pauline Seebregts

'Esther' door Pauline Seebregts

Toen het meisje geboren werd noemden haar ouders haar Hadassa. Wat betekent: bloeiende Mirthestruik. Een struik met witte bloemen die alle jaargetijden groen blijft. Een naam die klonk als ‘een belofte van schoonheid’. Tot de dag dat haar oom Mordechai haar het advies gaf om zich voortaan niet meer Hadassa te noemen maar Esther. ‘Voor haar eigen veiligheid’. Die dag zou haar leven veranderen. De jonge vrouw werd opgenomen in de harem van de koning en gekozen tot zijn vrouw. 

Voorstelling: 'De stem van Zand'

Voorstelling: 'De stem van Zand'

Het verhaal van Izaäk en Rebekka
(door Joyce Schoon en David Gast)

Ik loop naar nieuw land
Handen vol sterren en scherven neem ik mee
Ik loop naar nieuw land     
Met een hart vol hoop en heimwee

Izaäk en Rebekka zijn oud. Elke ochtend begint met aankleden. 


Zang en gitaar door Martijn van Kogelenberg

Zang en gitaar door Martijn van Kogelenberg

Bij de VVP in Leiden/Oegstgeest zijn de middagen met Martijn van Kogelenberg al jaren een groot succes en we zijn blij dat hij voor Vrijzinnig Perspectief ook in de rest van het land wil optreden. Over zijn passie en zijn programma’s zegt hij zelf het volgende:

Lezing 'Heilige Onrust' door Frits de Lange

Lezing 'Heilige Onrust' door Frits de Lange

Oude geloofszekerheden verdampen; veel mensen kunnen weinig meer met de traditionele geloofsleer. Maar de behoefte aan spirituele verdieping en vernieuwing van geloof leeft enorm. Met Heilige Onrust. Een pelgrimage naar het hart van religie schreef De Lange een boek voor hen die het besef hebben van iets groters en sterkers dan zijzelf, maar dat moeilijk onder woorden kunnen brengen. 

Donald Trump, God en de waarheid door Robin de Wever

Donald Trump, God en de waarheid door Robin de Wever

Miljoenen Amerikanen geloven dat Donald Trump zijn presidentschap dankt aan goddelijk ingrijpen. Hoe kan dat? En waarom blijven conservatieve christenen in groten getale achter hem staan? Godsdienstwetenschapper en religiejournalist Robin de Wever (Trouw, De Correspondent) schrijft veel over deze groep en reisde in aanloop naar de presidentsverkiezingen door de VS.

 

Workshop door Kirsten Benschop

Workshop door Kirsten Benschop

Improviserend omgaan met stress en conflict –  theater als werkvorm

In deze training/workshop leer je heel praktisch om vanuit een andere invalshoek beter om te gaan met conflicten, stress en tegenslag in zowel de persoonlijke als werkgerelateerde sfeer. 

‘Die ik ben’ door Kirsten Benschop

‘Die ik ben’ door Kirsten Benschop

In haar theatersolo ‘Die ik ben’ graaft Kirsten Benschop diep naar binnen. Met de nodige (zelf)spot duikt ze in het gangenstelsel van ons menselijk brein, een labyrint waarin je snel vastloopt en waaruit ontsnappen moeilijk (b)lijkt. Waarom doen we wat we doen en zeggen we wat we zeggen? Waarom vinden we het moeilijk om eerlijk en oprecht te zijn, naar onszelf en onze omgeving? Of willen we dat misschien ook niet? Verschuilen we ons maar al te graag veilig achter de muren van ons ego en doen we ons voor als iemand die we eigenlijk zouden willen zijn?

Muziek uit de hemel

Muziek uit de hemel

Muzikale lezing door Theo Hop

In deze bijeenkomst laat ds. Theo Hop uit Hillegom muziek horen uit de Russisch Orthodoxe Kerk. Hij is een groot kenner en liefhebber van deze muziek. Iedereen die de muziek hoort is onder de indruk: de meeslepende melodieën, de lage basstemmen, de muzikale afwisselingen. In de met veel kaarsen en iconen versierde kerk klinkt de muziek op zijn mooist. 

Kunstlezingen door Sophie Oosterwijk

Kunstlezingen door Sophie Oosterwijk

U kunt kiezen uit drie lezingen van kunsthistorica Sophie Oosterwijk:

over de kunst van Pieter Bruegel de Oude,
over de portretkunst van Rembrandt of
over de historiestukken van Rembrandt.

Inleiding in de islam door Kamel Essabane

Inleiding in de islam door Kamel Essabane

In het publieke domein wordt vaak over de islam gesproken alsof we precies weten wat we dan bedoelen en waar we het over hebben. Maar is dit wel zo? Net zomin als over het christendom bestaan er over de islam eenduidige opvattingen. Het zijn complexe grootheden. Maar wat weten we nu eigenlijk zelf van de islam en is het niet tijd voor een kleine introductie door een deskundige? 

Hoe komen we weer in gesprek met elkaar?

Hoe komen we weer in gesprek met elkaar?

Een lezing door Piet Beemsterboer
En een onderzoek naar: Wat houdt ons van elkaar gescheiden’

In deze tijd van verharde standpunten en polarisatie, wordt het steeds moeilijker om kennis te maken met het gezichtspunt van de ander. Het lijkt wel gemakkelijker om met een zekere starheid het eigen idee te verdedigen. Dat gebeurt soms, zeker vanaf de zijlijn gezien, tegen beter weten in. De brug naar de ander wordt dan wel steeds smaller.