Activiteiten voor het seizoen 2017-2018:

Keuze uit drie voorstellingen van Pauline Seebregts

Keuze uit drie voorstellingen van Pauline Seebregts

Vertelvoorstellingen door Pauline Seebregts

Verhalenverteller Pauline Seebregts heeft een warme, expressieve en intense manier van vertellen. Ze laat je lachen en ontroert evenzeer. In haar verhalen zoekt ze altijd de passie. Haar publiek - jong en oud - weet ze te raken. Ze bouwt de spanning van het verhaal zodanig op dat je in ieder geval wilt weten hoe het afloopt. Het einde kan een vraag zijn, is meestal verrassend en soms een opluchting. Dikwijls worden haar verhalen ervaren als inspirerende momenten van wat je ‘entertaining wisdom’ zou kunnen noemen.

Muziek uit de hemel

Muziek uit de hemel

Muzikale lezing door Theo Hop

In deze bijeenkomst laat ds. Theo Hop uit Hillegom muziek horen uit de Russisch Orthodoxe Kerk. Hij is een groot kenner en liefhebber van deze muziek. Iedereen die de muziek hoort is onder de indruk: de meeslepende melodieën, de lage basstemmen, de muzikale afwisselingen. In de met veel kaarsen en iconen versierde kerk klinkt de muziek op zijn mooist. Uitgelegd wordt waarom er geen muziekinstrumenten gebruikt worden. Waarom men in Rusland staat in de kerkdienst. Waarom er zoveel kaarsen branden. Ook veel andere vragen komen aan de orde. 

Muzikale lezing: heilige popmuziek

Muzikale lezing: heilige popmuziek

Muzikale lezing door Erik Jan Tillema

Wie denkt dat popmuziek alleen maar over veel geld verdienen en vrouwen versieren gaat, heeft het mis. Talloze artiesten flirten met het christendom door achteloos bijbelteksten aan te halen, te verwijzen naar christelijke thema’s of juist door die bekende bijbelverhalen centraal te stellen. Erik Jan Tillema neemt in deze lezing het publiek mee langs enkele popliederen en legt uit wat we in de muziek kunnen horen en in de videoclips kunnen zien. Het is verrassend hoeveel symboliek er soms in die videoclips te vinden is.

Kunstlezingen door Marian van Caspel

Kunstlezingen door Marian van Caspel

U kunt kiezen uit twee lezingen van kunsthistorica Marian van Caspel. Over symbolen rond de dood in de schilderkunst, of over de joodse kunstenares Charlotte Salomon. 

Lezing: Slachtofferdenken en klaagcultuur

Lezing: Slachtofferdenken en klaagcultuur

Lezing door prof. dr. Hetty Zock

Slachtoffers hebben steun en hulp nodig, dat is duidelijk. Maar hoe komt het dat er in een welvarend land als Nederland zoveel geklaagd wordt? Er heerst een ‘klaagcultuur’, wordt wel gezegd. Daarbij wordt vaak met de vinger gewezen naar anderen, wiens schuld het allemaal zou zijn – de zondebokken. Aanklagers van onrecht en redders werpen zich op. We zien het gebeuren in de politiek, maar ook in onze directe omgeving – bij de bakker, op een verjaardagsfeestje.

Lezing: Bidden als levenskunst

Lezing: Bidden als levenskunst

Lezing door Wim Jansen

Valt er nog wat te bidden? Hoe dan? Met of zonder woorden? Welke woorden? Wat valt er te verwachten als je niet meer in een persoonlijke god gelooft? Wat kan ik wel en wat niet bidden? Of is het een fopspeen? Laat ik het maar zitten als een achterhaald ritueel? Het zijn veelgestelde vragen, vooral binnen de vrijzinnigheid.

 

Lezing: Het Midden-Oosten-conflict

Lezing: Het Midden-Oosten-conflict

Lezing door Hans Luiten

Begrijpt u het Midden-Oosten ook niet meer? Waarom de IS strijders plots zoveel macht krijgen? Waarom het strenge Iran in vredesnaam de meer vrijzinnige Assad van Syrië helpt? Waarom Saddam Hoessein zo populair was en de fundamentalistische sjeikhs van SaoediArabië worden aangevallen door nog fundamentalistischer moslims? En wat is de rol van Turkije in het geheel? Hans Luiten schetst voor u het bredere kader. Voor een ieder die de krant weer beter wil kunnen begrijpen!

Voorstelling: 'De stem van Zand'

Voorstelling: 'De stem van Zand'

Voorstelling van de 7dehemel

Het verhaal van Izaäk en Rebecca', is een nieuwe voorstelling van David Gast en Joyce Schoon. Het gaat over mensen van nu in een verhaal van toen. Wat heb ik meegekregen van mijn ouders? Wat wil ik bewaren en wat weggooien? Wat wil ik doorgeven aan mijn kinderen? Wie ben ik geworden en wie wil ik zijn?

 

 

Zingen met hart en ziel

Zingen met hart en ziel

Muzikale workshop met Hanna Rijken

In deze workshop staan zingen en spiritualiteit centraal. Deze twee zijn nauw met elkaar verbonden. Spiritualiteit is afgeleid van het Latijnse ‘spiritus’ en is terug te voeren op het Hebreeuwse woord ‘ruach’, dat geest, en ook adem betekent. Adem is de basis van het zingen. We beginnen deze avond dan ook vanuit het ademen. Vervolgens verkennen we zingend aan de hand van een thema verschillende muzikale stromingen en tradities. Samen zingen schept een band! We kunnen in overleg kijken waar uw voorkeur naar uitgaat, zo is het mogelijk te zingen uit het liedboek of Engelse hymns uit het Liefste lied voor overzee of ...

Lezing: Leegte achter de dingen

Lezing: Leegte achter de dingen

Lezing door Claartje Kruijff

In Leegte achter de dingen vertelt Claartje over haar zoektocht naar geluk, betekenis en, bovenal, naar een handleiding om te leven vertelt. Nadat ze jarenlang werkzaam was als consultant in de Londense City, realiseerde Claartje zich dat ze diepgang in haar bestaan miste. Ze besloot van de zoektocht naar de zin van het leven haar beroep te maken en theoloog te worden. Nu is ze predikant in de Dominicus Kerk in Amsterdam.

 

Kunstlezingen door Sophie Oosterwijk

Kunstlezingen door Sophie Oosterwijk

U kunt kiezen uit twee lezingen van kunsthistorica Sophie Oosterwijk, over het beeld van het kind in de westerse kunst of over hoe liefde, huwelijk en trouw zijn verbeeld in de kunst. 

Lezing: Het wonder en de verwondering

Lezing: Het wonder en de verwondering

Rondom het wonder speelde in de 19e eeuw een belangrijke controverse. Voor de orthodoxie bevestigde het wonder een God die boven de natuur staat, voor de vrijzinnigheid zou het een onderbreking vormen van de natuurwetmatigheid die God zelf had ingesteld. Toch is het wonder nooit helemaal weggeweest in de vrijzinnige theologie.

 

 

Film en -bespreking (eventueel met samen eten)

Film en -bespreking (eventueel met samen eten)

Om andere vormen van ontmoeten rondom levensvragen mogelijk te maken is het samen bekijken van een film en nagesprek (onder tapas of maaltijd) een mooie manier om elkaar te leren kennen op een andere manier en om mensen uit de directe omgeving kennis te laten maken met de vrij-zinnige manier van communiceren en beschouwen. Het aangename met het zinvolle combineren! Iedereen moet ook eten en de maaltijd is vaak een mogelijkheid om even stil te staan bij de waan van de dag.

Lezing: De muzikale verbeelding

Lezing: De muzikale verbeelding

Lezing door prof. dr. Laurens ten Kate

Liefde, erotiek, seksualiteit: het zijn thema’s die in de moderne tijd steeds nadrukkelijker de literatuur, het theater maar vooral de muziek gaan beheersen. Laurens ten Kate laat in deze lezing zien dat de liefde in de moderne cultuur steeds het spannende gebied tussen humanisme en religie, tussen menselijk geluk en spirituele overgave in beeld brengt.

 

Steun de VVP

Laat de vrijzinnige vlinder vliegen.

WORD DONATEUR

Zoeken

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a 
3533 AE Utrecht                       
030-8801497
info@vrijzinnig.nl
Klik hier voor meer contactgegevens

twitter310facebook

   

 Agenda

22 Maa 2018
Boskoop Vrijzinnig Protestantse Kerk

Muziek uit de hemel


22 Maa 2018
Oudshoornse Kerk

Lezing ´Als je niet meer beter wordt´


11 Apr 2018
Honselersdijk Protestantse Kerk

Vertelvoorstelling 'Een hart vol verhalen'


Column

  • Column: Een hemel op een doordeweekse dag

    Het leven is niet altijd even prettig, zo weet Foekje Dijk. Daarom is het belangrijk om te blijven lachen.