Hoe komen we weer in gesprek met elkaar?

Hoe komen we weer in gesprek met elkaar?

Een lezing door Piet Beemsterboer
En een onderzoek naar: Wat houdt ons van elkaar gescheiden’

In deze tijd van verharde standpunten en polarisatie, wordt het steeds moeilijker om kennis te maken met het gezichtspunt van de ander. Het lijkt wel gemakkelijker om met een zekere starheid het eigen idee te verdedigen. Dat gebeurt soms, zeker vanaf de zijlijn gezien, tegen beter weten in. De brug naar de ander wordt dan wel steeds smaller. 

Erg jammer, want i.p.v. groei en vernieuwing ontstaat er verstarring en afwijzing. De oplossing van het probleem wordt gevonden in de ontmoeting met de ander, of het andere. Is dat niet de kern van Vrijzinnig denken? Het onoverbrugbaar gescheiden zijn komen we overal tegen: op het werk, in de samenleving en ook in relaties. Daar voelen de meeste mensen zich niet prettig bij. Maar wat doe je daar dan aan? Daar gaat deze bijeenkomst over. Tijdens deze bijeenkomst krijgt u:

  • Inzicht hoe het komt dat ingenomen standpunten soms zo moeilijk te verlaten zijn.
  • Helderheid over hoe toevallig vaste standpunten ontstaan en waarom ze toch zo hardnekkig kunnen zijn. Die toevalligheid in combinatie met hardnekkigheid, zorgt voor zelfrelativering, een gevoel van opluchting en een glimlach.
  • Gereedschappen aangereikt die heel praktisch oplossingen bieden om uit de impasse van vaste standpunten te stappen.

Afwisseling is prettig. Het wordt dus zeker geen college, maar u gaat o.l.v. een ervaren gespreksleider ook zelf aan het werk en u doet onderzoek. Daardoor ontstaat er meer inzicht en kunt u alles wat u te weten komt, veel gemakkelijker toepassen in de eigen situatie. Natuurlijk krijgt u ook informatie en deze is vaak verrassend nieuw. De gekozen werkvorm is speels, veilig en herkenbaar. En... waar gelachen wordt, verblijft de waarheid.’

Piet Beemsterboer is in allerlei functies werkzaam geweest in het onderwijs en het bedrijfsleven. Het laatste deel van zijn loopbaan was hij werkzaam als senior-onderwijsadviseur. Daarnaast is hij vanaf 1995 actief als coach, trainer en adviseur met een eigen praktijk. www.pietbeemsterboer.nl

Deze lezing kan niet gehouden worden op dinsdag en woensdag.

Benodigd: flip-over (indien u die niet heeft, is daar wel een mouw aan te passen).

Gevraagde vergoeding:

VVP-leden-verenigingen:                             € 105
VVP-aangesloten verenigingen:                € 145
Overige gemeentes en verenigingen:      € 175

Bedragen zijn exclusief reiskosten

Deel dit