Kunstlezingen door Marian van Caspel

Kunstlezingen door Marian van Caspel

U kunt kiezen uit twee lezingen van kunsthistorica Marian van Caspel. Over symbolen rond de dood in de schilderkunst, of over de joodse kunstenares Charlotte Salomon. 

Symbolen rond de dood in de schilderkunst 
Als een geliefde overleden is, sta je met lege handen. Er is verdriet, pijn, boosheid of het gevoel met de ziel onder de arm te lopen. Beelden kunnen troost bieden.
De beroemde ‘duiker’ uit Paestum is een voorbeeld van de overgang naar ‘de andere wereld’. In deze lezing brengt kunsthistorica Marian van Caspel een aantal inspirerende en troostende beelden voor de overledenen in kaart. Daarnaast behandelt ze traditionele symbolen van de dood zoals die bijvoorbeeld te vinden zijn op 17e eeuwse vanitas-schilderijen en familieportretten, maar ook in het werk van hedendaagse kunstenaars als Damien Hirst, Marlene Dumas en Marc Mulders.
In een van zijn laatste schilderijen schilderde Oskar Kokoschka zichzelf terwijl hij op het punt staat door een deur heen te gaan. Op de achtergrond staat geschreven ‘Time, gentlemen please’ waarmee in Engelse pubs wordt aangegeven dat het tijd is om te vertrekken.

Charlotte Salomon
Vooruitlopend op een grote tentoonstelling over Charlotte Salomon (1917-1943), die komend najaar, vanaf 20 oktober, zal plaats vinden in het Joods Historisch Museum, gaat kunsthistorica Marian van Caspel in op het levenswerk van deze joods-Duitse kunstenares. Dit imposante en allesomvattende kunstwerk, met als titel Leben? oder Theater?, werd geschilderd op ongeveer achthonderd bladen van 25 cm bij 32 cm. Charlotte werkte er tussen 1940 en 1942 aan in Zuid-Frankrijk, waar ze in 1939 naartoe was gevlucht vanuit Berlijn. In het werk tekende zij haar volledige, roerige familiegeschiedenis op en door het te maken hield zij de dood op afstand. De levensfilosofie van de geliefde van Charlotte, zangpedagoog Alfred Wolfsohn, die in het ‘boek’ Amadeus Daberlohn heet, kan gezien worden als drijfveer van Leben? oder Theater?

Marian van Caspel is kunsthistorica. In 1988 was zij medeoprichter van de Kunsthistorische Leergangen Utrecht. Tot 2008 gaf zij er leiding aan. Vanuit haar bedrijf ‘Kunst in verbinding’ , opgericht in 2011, geeft zij lezingen en cursussen over oude, moderne en hedendaagse kunst.

Gevraagde vergoeding:
Van VVP-leden-verenigingen:                          € 105
Van bij de VVP-aangesloten verenigingen: € 145
Overige gemeentes en verenigingen:           € 175

Bedragen zijn exclusief 21% btw en reiskosten

Deel dit

Steun de VVP

Laat de vrijzinnige vlinder vliegen.

WORD DONATEUR

Zoeken

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a 
3533 AE Utrecht                       
030-8801497
info@vrijzinnig.nl
Klik hier voor meer contactgegevens

twitter310facebook

   

 Column

  • Column: Zonder dogma's gaat het geloof spreken

    Wat gebeurt er als we de dogma's laten vallen? Wat blijft er over? Erik Jan Tillema denkt dat we niet bang hoeven te zijn voor de gevolgen.