Kunstlezingen door Sophie Oosterwijk

Kunstlezingen door Sophie Oosterwijk

U kunt kiezen uit twee lezingen van kunsthistorica Sophie Oosterwijk, over het beeld van het kind in de westerse kunst of over hoe liefde, huwelijk en trouw zijn verbeeld in de kunst. 

Kleine volwassenen? Het beeld van het kind in de westerse kunst 
Wanneer we naar vroege kinderportretten kijken, zien we vaak slechts kleine volwassenen die stijf gekleed zijn in ouwelijke kleren. Maar wat kunnen kinderportretten door kunstenaars zoals Rembrandt en Velázquez ons werkelijk vertellen over kinderen in het verleden: hoe leefden ze werkelijk? Zijn wij als moderne kijkers wel onbevooroordeeld?
Het is belangrijk om de (artistieke) conventies achter zulke afbeeldingen te herkennen, want daarmee kunnen we meer ontdekken over het kinderleven door de eeuwen heen, en over sociale verwachtingen. Hoe werden kinderen gezien en behandeld door volwassenen in het verleden, en hoe (en waarom) werden ze afgebeeld in de kunst van de oudheid tot het heden? Deze lezing biedt inzichten die wel eens een heel ander beeld kunnen bieden dan verwacht.

Liefde, huwelijk en trouw in de westerse kunst
De liefde is altijd een bron van inspiratie geweest voor zowel kunstenaars als schrijvers. Het traditionele ‘happy end’ is het huwelijk, maar dan?
Er zijn veel huwelijksportretten geschilderd door de eeuwen heen. Een beroemd voorbeeld is het Arnolfini-portret van 1434 door Jan van Eyck (National Gallery, Londen) of het Echtpaar in een tuin van ca. 1622 door Frans Hals (Rijksmuseum, Amsterdam). Zulke portretten hebben vaak hun eigen symboliek die heel ver kan teruggaan – zelfs naar de oudheid. Het idee van ‘tot de dood ons scheidt’ gaat duidelijk niet op voor sommige stellen die zich samen op hetzelfde grafmonument lieten afbeelden, zoals op Etruskische sarcofagen.
Toch pakt niet ieder huwelijk goed uit en kunstenaars hadden daar soms wel een heel ironische, of zelfs cynische kijk op, zoals Thomas Gainsborough en Honoré Daumier. Liefde en huwelijk zijn immers niet altijd rozengeur en maneschijn, en juist ook daarin vinden we onszelf terug.

Sophie Oosterwijk is gepromoveerd in kunstgeschiedenis (Leicester) en in de Engelse literatuur (Leiden). Ze is als docent werkzaam geweest aan de universiteiten van Leicester, Manchester en St. Andrews, en is momenteel freelance onderzoeker. Ze heeft veel gepubliceerd, is nauw betrokken bij de Church Monuments Society en geeft lezingen in binnen- en buitenland.

Gevraagde vergoeding:
Van VVP-leden-verenigingen:                          € 105
Van bij de VVP-aangesloten verenigingen: € 145
Overige gemeentes en verenigingen:           € 175

Bedragen zijn exclusief reiskosten (€ 0,19/km)

Deel dit

Steun de VVP

Laat de vrijzinnige vlinder vliegen.

WORD DONATEUR

Zoeken

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a 
3533 AE Utrecht                       
030-8801497
info@vrijzinnig.nl
Klik hier voor meer contactgegevens

twitter310facebook

   

 Column

  • Column: De grenzen van vergeven

    Iemand vergeven is moeilijk, concludeert Foekje Dijk. Ze vraagt zich af: moet je altijd blijven vergeven, of zijn er grenzen?