Lezing: Bommel en de Bijbel

Lezing: Bommel en de Bijbel

Journalist Klaas Driebergen onderzocht op welke manier Marten Toonder de Bijbel een plaats geeft in de verhalen van Bommel en Tom Poes.

 

Schrijver en striptekenaar Marten Toonder (1912-2005) portretteerde in zijn verhalen over Olivier B. Bommel en Tom Poes met een grote knipoog de Nederlandse samenleving. Het is daarom niet verbazend dat hij zich daarin ook bezig heeft gehouden met het christendom, en in het bijzonder het Hollandse calvinisme. Ook de Bijbel was een inspiratiebron voor de Bommelverhalen: Toonder putte daaruit voor verhaalmotieven, maar ontleende ook woorden en uitdrukkingen aan de oude Statenvertaling. Daarnaast leverde hij in zijn verhalen impliciet kritiek op het christelijke gedachtegoed, waartegenover hij zijn eigen levensbeschouwelijke opvattingen plaatste.

In zijn lezing gaat Klaas Driebergen in op wat Marten Toonder geloofde en hoe hij tegen Bijbel en christendom aankeek, en geeft hij interessante en leuke voorbeelden van hoe dit doorwerkte in zijn verhalen. Dit alles geïllustreerd met videofragmenten en afbeeldingen uit de Bommelverhalen.

Klaas Driebergen is schrijver, uitgever en fotograaf. Hij publiceerde meerdere boeken over Marten Toonder en diens werk. Hij schreef Bommel en Bijbel en het ‘Schrijversprentenboek’ Marten Toonder: Een dubbel denkraam. Hij was medesamensteller van Nu is de moen gevangen: Alle poëmen van Marten Toonder. Als uitgever bracht een vierdelige reeks met proza van Marten Toonder uit en een bundeling van Toonders dierencartoons. Zie www.klaasdriebergen.nl 

Benodigd: beamer en scherm, eventueel geluidsversterking
Gevraagde vergoeding:
VVP-leden-verenigingen: € 90
VVP-aangesloten verenigingen: € 125
Overige gemeentes en verenigingen: € 150
Bedragen zijn exclusief reiskosten (OV vanuit Amstelveen)

Deel dit