Lezing: Dante's Divina Commedia

Lezing: Dante's Divina Commedia

Marian van Caspel vertelt op indringende wijze het ontstaan en de inhoud van het beroemde literaire werk Divina Commedia van Dante. 

De Divina Commedia (Goddelijke Komedie )van Dante Alighieri (1265-1321) – zo’n 700 jaar geleden geschreven –behoort tot de grootste literaire werken van de Europese cultuur. In honderd zangen (canti) beschrijft Dante zijn tocht door de hel (Inferno) over de louteringsberg (Purgatorio) naar het paradijs (Paradiso). Als begeleiders heeft hij de dichter Vergilius, zijn geliefde Beatrice, die al op 24-jarige leeftijd overleed, en tenslotte de mysticus Bernard van Clairvaux.

Vele kunstenaars hebben zich in de loop der eeuwen door het beeldend taalgebruik van de dichter laten inspireren. In deze lezing, gegeven door kunsthistorica Marian van Caspel, wordt Dante’s reis verbeeld aan de hand van werk van onder anderen Botticelli, Michelangelo, William Blake, Dali, Robert Rauschenberg en Juke Hudig. De Commedia, zoals het werk oorspronkelijk heette, kent een enorme rijkdom aan personages: meer dan zeshonderd historische en mythologische figuren worden bij naam genoemd.

Aan vele van deze personen zitten verhalen vast, zoals het ontroerende verhaal van de geliefden Francesca en Paolo, tijdgenoten van Dante. In de tweede kring van de hel, die van de wellustigen, worden zij in een razende storm eeuwig door de lucht rondgesleurd. Het beroemde beeld van Rodin, De kus, is op deze geliefden geïnspireerd.

Deze lezing is bedoeld als een kennismaking met de Divina Commedia en laat zien dat het verhaal van Dante meer over ons gaat dan dat we zouden kunnen bevroeden. U kunt ook een korte cursus over dit onderwerp aanvragen: meer informatie daarover kunt u krijgen bij Marian van Caspel zelf. www.kunstinverbinding.nl 

Marian van Caspel is kunsthistorica. In 1988 was zij medeoprichter van de Kunsthistorische Leergangen Utrecht. Tot 2008 gaf zij er leiding aan. Vanuit haar bedrijf ‘Kunst in verbinding’, opgericht in 2011, geeft zij lezingen en cursussen over oude, moderne en hedendaagse kunst.
Meer informatie: www.kunstinverbinding.nl 

Praktische gegevens: 
Benodigd: beamer en scherm (en eventueel laptop, in overleg)
Gevraagde vergoeding:
Van VVP-leden-verenigingen: € 105
Van bij de VVP-aangesloten verenigingen: € 145
Overige gemeentes en verenigingen: € 175
Bedragen zijn exclusief 21% btw en reiskosten (vanuit Utrecht)

Deel dit