Lezing: De muzikale verbeelding

Lezing: De muzikale verbeelding

Lezing door prof. dr. Laurens ten Kate

Liefde, erotiek, seksualiteit: het zijn thema’s die in de moderne tijd steeds nadrukkelijker de literatuur, het theater maar vooral de muziek gaan beheersen. Laurens ten Kate laat in deze lezing zien dat de liefde in de moderne cultuur steeds het spannende gebied tussen humanisme en religie, tussen menselijk geluk en spirituele overgave in beeld brengt.

 

De rijke muzikale tradities, van Monteverdi’s madrigalen via Schuberts liederen tot de ballads van David Bowie, openen telkens onze ogen voor dat grensgebied. Daarin zijn ze op en top vrijzinnig, want ze zoeken in vrijheid naar de zin van wat ons ontsnapt: het geheim van de liefde.

Niet voor niets zijn het juist de vrijzinnig-religieuze bewegingen geweest die, in dialoog met schrijvers, dichters, kunstenaars en musici dit geheim hebben willen ontrafelen. Aan de hand van Ten Kates lezing buigen we ons over dit fascinerende aspect van de geschiedenis van de vrijzinnigheid.

Laurens ten Kate is Bijzonder hoogleraar vrijzinnige religiositeit en humanisme aan de Universiteit voor Humanistiek Utrecht. Zijn leerstoel wordt gedragen door de Stichting Stimulering Vrijzinnig Gedachtegoed (SSVG).

Prijs:
In overleg

Deel dit

Steun de VVP

Laat de vrijzinnige vlinder vliegen.

WORD DONATEUR

Zoeken

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a 
3533 AE Utrecht                       
030-8801497
info@vrijzinnig.nl
Klik hier voor meer contactgegevens

twitter310facebook

   

 Agenda

25 Feb 2018
Haren Witte Kerkje

Muziek uit de hemel


11 Maa 2018
Assen DG-kerk

Lezing 'De kracht van kwetsbaarheid'


11 Maa 2018
Grote Kerk, Lekkerkerk

Muziek uit de hemel


Column

  • Column: Zonder dogma's gaat het geloof spreken

    Wat gebeurt er als we de dogma's laten vallen? Wat blijft er over? Erik Jan Tillema denkt dat we niet bang hoeven te zijn voor de gevolgen.