Lezing: De theologie van Catherine Keller

Lezing: De theologie van Catherine Keller

Hoogleraar Rick Benjamins geeft in deze lezing een inleiding op de theologie van de vooraanstaande 'eco-theologe' Catherine Keller over wie Benjamins een boek schreef. 

Catherine Keller is een toonaangevende Amerikaanse theologe met een achtergrond in de feministische theologie en de procestheologie. Haar theologie laat zich karakteriseren als een ‘apofatisch panentheisme’.
Met ‘panentheïsme’ wordt bedoeld dat de wereld ‘in God’ is. De wereld is zogezegd het lichaam van God, zodat God met de wereld verwikkeld is en ook door de wereld bepaald wordt.
Met ‘apofatisch’ wordt bedoeld dat wij geen stellige uitspraken over God kunnen doen, omdat wij het geheel van de wereld en God niet kunnen overzien. Wij zijn volgens Keller met de wereld en God verbonden.

Rick Benjamins (bijzonder hoogleraar vrijzinnige theologie vanwege de VVP) is actief voor De Vrijzinnige Lezing, die belangrijke en vernieuwende vrijzinnige theologen onder de aandacht wil brengen. In 2017 werd de Vrijzinnige lezing gehouden door Catherine Keller, in 2019 is Theo Hobson spreker. Over beide theologen verzorgde Benjamins een Nederlandstalige introductie, uitgegeven door Skandalon.

Gevraagde vergoeding:
VVP-leden-verenigingen: € 105
VVP-aangesloten verenigingen: € 145
Overige gemeentes en verenigingen: € 175
Bedragen zijn exclusief reiskosten

Deel dit