Lezing: Engelen in de kunst

Lezing: Engelen in de kunst

Kunsthistorica Marian van Caspel  vertelt hoe kunstenaars in de afgelopen eeuwen engelen hebben weergegeven: van klassiek tot abstract.

Door de eeuwen heen vormen engelen, in al hun verschijningsvormen, een geliefd onderwerp in de kunst. Het woord ‘engel’ is afgeleid van het Griekse angelos, dat boodschapper betekent. Met hun vleugels bewegen engelen zich vrij tussen onze wereld en ‘de andere wereld’: de hemel of de geestelijke wereld.
Toch werden zij in de kunst van de eerste eeuwen van het christendom zónder vleugels afgebeeld. Deze zouden immers te veel hebben doen denken aan de gevleugelde hemelfiguren uit de profane GrieksRomeinse cultuur. Een ander punt is dat engelen officieel geslachtloos zijn, maar ook hiervan wordt in de kunst afgeweken.
Verder worden engelen vanouds ingedeeld in negen groepen. Een mozaïek in het baptisterium van de San Marco in Venetië én een mandala van de middeleeuwse mystica Hildegard van Bingen geven inzicht in de hiërarchie van deze groepen van engelen. De ‘gewone’ engelen en de aartsengelen staan onderaan in deze hiërarchie.
De aartsengel Raphaël, vrij onbekend in protestantse kringen, krijgt, tenslotte, speciale aandacht in deze lezing. 

Marian van Caspel is kunsthistorica. In 1988 was zij medeoprichter van de Kunsthistorische Leergangen Utrecht. Tot 2008 gaf zij er leiding aan. Vanuit haar bedrijf ‘Kunst in verbinding’, opgericht in 2011, geeft zij lezingen en cursussen over oude, moderne en hedendaagse kunst.
Meer informatie: www.kunstinverbinding.nl 

Praktische gegevens
Benodigd:
beamer en scherm (en eventueel laptop, in overleg)
Gevraagde vergoeding:
Van VVP-leden-verenigingen: € 105
Van bij de VVP-aangesloten verenigingen: € 145
Overige gemeentes en verenigingen: € 175
Bedragen zijn exclusief 21% btw en reiskosten (vanuit Utrecht)

Deel dit