Lezing: Filosofie van het boerenverstand

Lezing: Filosofie van het boerenverstand

Filosoof en humanisticus Jan Warndorff biedt een vernieuwende en bevrijdende levensfilosofie, met als motto: zie van zoveel mogelijk, zoveel mogelijk te houden.

Het leven zelf is een wonderbaarlijk mysterie; dus iets wat wij niet begrijpen. En omdat dit onbegrip geldt voor alle mensen overal ter wereld, doen we er goed aan om dit volmondig te erkennen. Het zet de potentieel gewelddadige waarheidsclaims van religie, wetenschap en politiek tussen haakjes, en geeft aan alle mensen gemeenschappelijke grond onder de voeten. Maar die grond lijkt aanvankelijk misschien heel beperkt en dun – of is het zelfs glad ijs? Jan Warndorff schreef een ‘filosofie van het boerenverstand’ onder de titel ‘Geen idee’, waarin hij laat zien hoe stevig en hoe vruchtbaar deze grond is. In de erkenning van onze onwetendheid schuilt zowel individuele vrijheid, als een aanmoediging om het leven en de wereld vooral lief te hebben. Deze filosofie van leven en liefde is geïnspireerd door met name het boeddhisme en José Ortega y Gasset (1883-195), en helemaal geknipt voor het mondiale dorp van de 21ste eeuw.

Jan Warndorff (1965) is als kind van tropenartsen geboren en getogen in Ghana, Malawi en Ethiopië. Daarnaast verbleef hij in de Verenigde Staten, Engeland, Israël en Brazilië. Hij studeerde in 1996 cum laude af aan de Universiteit voor Humanistiek met een scriptie over José Ortega y Gasset. Sinds 2004 is hij voltijds vertaler en editor. Geen idee is zijn debuut en werd opgenomen op de longlist van de Socrateswisselbeker 2018. www.janwarndorff.nl

Media over zijn boek ‘Geen idee’:
‘Zelden lees je zoveel oprechte verwondering terug in een filosofische publicatie’ (Trouw, 10 mei 2017)

‘Een verrassend en fris boek over wat ‘het leven’ eigenlijk is’ (NRC Handelsblad, 4 augustus 2017).

‘Geen idee is een sprankelend betoog dat met een verbluffend vanzelfsprekend uitgangspunt ons leven verdedigt tegenover de koloniserende machten van godsdienst, politiek, wetenschap en maatschappij.’ (Stichting Filosofie Oost-West)

Benodigd: beamer en scherm, en indien mogelijk een katheder/leesgestoelte.

Gevraagde vergoeding:
VVP-leden-verenigingen: € 120
VVP-aangesloten verenigingen: € 155
Overige gemeentes en verenigingen: € 175
Bedragen zijn exclusief reiskosten (Openbaar Vervoer vanuit Utrecht)

Deel dit