Lezing: Schatten en schandalen uit het vrijzinnige verleden

Lezing: Schatten en schandalen uit het vrijzinnige verleden

Zet het rijke vrijzinnige verleden centraal tijdens de lezing ‘Schatten schandalen uit het vrijzinnige verleden’ door godsdienstwetenschapper Erik Jan Tillema.

Tijdens de lezing wordt ook de korte documentaire ‘Vrijzinnig hervormd: van kroeg tot kerk’ getoond.

De 100-jarige geschiedenis van de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten (VVP) kent zeer veel mooie verhalen: van dappere dames en heren die zich verzetten tegen de orthodoxie, kerkgebouwen die met eigen, zuurverdiend geld zijn opgebouwd en vrijzinnige zendingsactiviteiten. Maar natuurlijk ook de schandalen: kerkscheuringen en dominees die in de oorlog de kant van de bezetters kozen.

Tijdens deze lezing neemt Erik Jan Tillema u mee langs een aantal interessante en spraakmakende verhalen. In de documentaire wordt in het kort de geschiedenis van de vereniging uitgelegd en worden historische locaties in beeld gebracht.

Erik Jan Tillema (1983) is beleidssecretaris van de VVP en doet al vele jaren onderzoek naar het vrijzinnige verleden. Hij publiceerde onder meer de Vrijzinnig hervormde encyclopedie (2017) en is hoofdredacteur van de serie Vrijzinnig verleden.

Benodigd: beamer plus scherm en geluidsversterking
Gevraagde vergoeding:
VVP-leden-verenigingen: € 105
VVP-aangesloten verenigingen: € 145
Overige gemeentes en verenigingen: € 175
Bedragen zijn exclusief reiskosten (€ 0,19/km vanuit Warmenhuizen)

Deel dit