Lezing: Vrijzinnig en groen

Is de huidige klimaatcrisis te danken aan de christelijke traditie? Rick Benjamins verdiept zich in de (vrijzinnige) theologie. 

rickDeze lezing is te boeken vanaf februari 2021

 

Is de klimaatcrisis waarin we nu verkeren het resultaat van christelijke theologie? In haar boek ‘Groene theologie’ stelt Trees van Montfoort dat het christendom eeuwenlang de uitbuiting van de aarde heeft begunstigd door de mens te centraal te stellen en boven de natuur te verheffen. Ook andere zogenoemde eco-theologen onderschrijven dit. Die kritiek lijkt ook de vrijzinnige theologie fors te raken, want ook daarin werd de mens boven de natuur gesteld. De Groene theologie pleit ervoor om de mens veelmeer te zien als onderdeel van de natuur.

In zijn lezing probeert Rick Benjamins de waarde en eenzijdigheden van zowel de vrijzinnige als een groene theologie te belichten. Mensen kunnen zich niet straffeloos van de natuur afzonderen en losmaken, maar hebben in de natuur wel een aparte plek omdat zij over de natuur kunnen nadenken en morele verantwoordelijkheid hebben. Om een goede balans te vinden tussen vrijzinnig en groen, is het nodig om een scherper beeld te krijgen van 'mens' en 'natuur' en hoe die begrippen in de afgelopen tweehonderd jaar (steeds verschillend) zijn ingevuld.

Prof. Dr. Rick Benjamins (1964) is docent dogmatiek aan de PThU en bijzonder hoogleraar vrijzinnige theologie vanwege de VVP. Verder is hij actief voor ‘De Vrijzinnige Lezing’, die belangrijke en vernieuwende vrijzinnige theologen onder de aandacht wil brengen. In 2017 werd de lezing gehouden door Catherine Keller, in 2019 is Theo Hobson spreker. Over beide theologen verzorgde Benjamins een Nederlandstalige introductie, uitgegeven door Skandalon.

Benodigd: beamer en scherm

Gevraagde vergoeding:
VVP-leden-verenigingen: € 120
VVP-aangesloten verenigingen: € 155
Overige gemeentes en verenigingen: € 175
Bedragen zijn exclusief reiskosten (Openbaar Vervoer of auto € 0,19/km vanuit Beuningen)

Deel dit