Lezing: Slachtofferdenken en klaagcultuur

Lezing: Slachtofferdenken en klaagcultuur

Lezing door prof. dr. Hetty Zock

Slachtoffers hebben steun en hulp nodig, dat is duidelijk. Maar hoe komt het dat er in een welvarend land als Nederland zoveel geklaagd wordt? Er heerst een ‘klaagcultuur’, wordt wel gezegd. Daarbij wordt vaak met de vinger gewezen naar anderen, wiens schuld het allemaal zou zijn – de zondebokken. Aanklagers van onrecht en redders werpen zich op. We zien het gebeuren in de politiek, maar ook in onze directe omgeving – bij de bakker, op een verjaardagsfeestje.

Klagen en aanklagen is begrijpelijk, maar we schieten er niet altijd wat mee op. Je kunt als slachtoffer gevangen raken in een net van afhankelijkheid en onmacht en als redder kun je uitgeput raken.
In deze lezing wordt vanuit een psychologisch perspectief gekeken naar de negatieve patronen waarin we verstrikt kunnen raken, en hoe we daaruit kunnen komen. Wat zijn de valkuilen van slachtoffers en redders? Hoe kun je als slachtoffer de regie over je eigen leven houden en wat is een goede manier van helpen? En wat hebben religieuze bronnen hierover te zeggen? 

Prof. dr. Hetty Zock is verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen als hoogleraar Geestelijke Verzorging namens het KSGV en de VVP. Daarnaast heeft zij een eigen bureau voor training en coaching/supervisie aan pastores en zorgprofessionals. www.hettyzock.nl  

Gevraagde vergoeding:
Van VVP-leden-verenigingen:                          € 105
Van bij de VVP-aangesloten verenigingen: € 145
Overige gemeentes en verenigingen:           € 175

Bedragen zijn exclusief reiskosten

Deel dit

Steun de VVP

Laat de vrijzinnige vlinder vliegen.

WORD DONATEUR

Zoeken

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a 
3533 AE Utrecht                       
030-8801497
info@vrijzinnig.nl
Klik hier voor meer contactgegevens

twitter310facebook

   

 Column

  • Column: De grenzen van vergeven

    Iemand vergeven is moeilijk, concludeert Foekje Dijk. Ze vraagt zich af: moet je altijd blijven vergeven, of zijn er grenzen?