Vertelvoorstelling: Mozes, Mosjé, Musa

Vertelvoorstelling: Mozes, Mosjé, Musa

Wat gebeurt er als een moslima, een joodse en een christelijke vrouw met elkaar gesprek gaan over Mozes?

Drie vrouwen, een christelijke, een islamitische en een joodse, staan op het toneel en hebben al snel een verschil van mening. Ze vertellen het bekende verhaal over Mozes die in een rieten mandje op de Nijl drijft. Of is het een kistje? Of een papieren vouwsel?

De drie vrouwen komen erachter dat er verschillen staan in hun heilige boeken en als ze doorpraten, merken ze ook dat elk van hun een eigen, uniek leven heeft geleid. Soms met afschuwelijke tegenslagen en donkere periodes. Gelukkig zijn er ook overeenkomsten. Zowel in hun geloofsopvattingen, als in hun persoonlijke levenswandel. Het zijn drie krachtige vrouwen die zich niet willen laten beperken door vervelende dingen die in het verleden plaats hebben gevonden. Ze willen vooruit kijken, naar het positieve, naar dat wat hen bindt. Allemaal aan de hand van dat bekende verhaal over Mozes.

De vertelvoorstelling ‘Mozes, Mosjé, Musa’ is een intiem en persoonlijk gebeuren. Geen spektakelstuk, geen grote show. Wel iets kleins en kwetsbaars dat aan het denken zet. De kijker wordt meegenomen in het leven van de vrouwen, voelt bijna hun pijn, hun worstelingen. De muzikale omlijsting sluit daar heel mooi bij aan. Gelukkig valt er af en toe ook nog wat te lachen. Kleine, subtiele grapjes die geen afbreuk doen aan de sfeer. Het stuk eindigt met hoop. Hoop voor een betere wereld met vrede. Dat neemt de kijker na afloop mee naar huis.

“Met deze voorstelling beogen we mensen nader tot elkaar te brengen. Religie is in onze samenleving op z’n best iets wat privé beleefd wordt, op z’n slechtst een reden tot wantrouwen en oorzaak van conflict. Als er al over religie wordt gesproken met anderen, dan is dat doorgaans binnen de eigen kring. Kunnen we mensen in gesprek brengen over de grenzen van de eigen kring – en het eigen geloof heen?”

Speelsters: Saïda Franken, Eveline Masetti en Marion Rosenthal
Regie: Suzanne Mijnheer
Tekstadviezen: dr. René van der Rijst, theoloog en filosoof, als predikant verbonden aan de Protestantse Gemeente HaarlemNoord en Spaarndam

Speelduur: ca 50 minuten.
Na afloop is er een pauze en vervolgens een nagesprek met de speelsters.

Gevraagde vergoeding:
VVP-leden-verenigingen: € 275
VVP-aangesloten verenigingen: € 355
Overige gemeentes en verenigingen: € 400
Bedragen zijn exclusief reiskosten (€ 0,20/km vanaf Haarlem)

Deel dit