Lezing over Pieter Bruegel de Oude

Van 17 maart 2019 15:00 tot 17 maart 2019 16:30
Geplaatst door Inge Bult
Categorieën: VP
Hits: 241

Bijbelse en boerse taferelen: de kunst van Pieter Bruegel de Oude

We kennen Pieter Bruegel de Oude (†1569) waarschijnlijk het best als de schilder van kleurige taferelen van het boerenleven met feestvierende en dansende figuren. Bruegels werk is echter verre van alleen maar vrolijk en 'naïef'. Hij schilderde ook de harde kanten van het boerenleven alsmede bijbelse voorstellingen, waarin het landschap een grote rol speelt. Daarnaast was hij ook belangrijk als grafisch kunstenaar en illustreerde hij spreekwoorden en allegorische thema’s met een beeldtaal die vaak overeenkomsten vertoont met het werk van de in 1516 overleden Jeroen (Jheronimus) Bosch.

Pieter Bruegel de Oude Jagers in de Sneeuw Winter

Pieter Bruegel de Oude Jagers in de Sneeuw Winter

Bruegels werk was zeer gezocht onder rijke kunstverzamelaars en veel ervan kwam uiteindelijk in de keizerlijke collectie in Wenen terecht, waar vanaf oktober 2018 een grote tentoonstelling van zijn werk te zien is. De laatste jaren van zijn leven woonde Bruegel in Brussel tijdens een periode van religieuze en politieke onrust, die soms terug te vinden is in zijn werk. Bij zijn dood in 1569 liet hij zijn weduwe achter met twee zoontjes, Pieter en Jan, die op hun beurt ook schilder zouden worden. In deze lezing leren we Pieter Bruegel de Oude kennen als een veelzijdig kunstenaar die veel meer was dan alleen maar een ‘boerenschilder’.

 

2012 juli Ned.Herv.Kerk Kapelle 012   SO groot

Sophie Oosterwijk is gepromoveerd in kunstgeschiedenis (Leicester) en in de Engelse literatuur (Leiden). Ze is als docent werkzaam geweest aan de universiteiten van Leicester, Manchester en St. Andrews, en is momenteel freelance onderzoeker. Ze heeft veel gepubliceerd, is nauw betrokken bij de Church Monuments Society en geeft lezingen in binnen- en buitenland.