A Christmas Carol van Charles Dickens

Van 19 december 2019 20:00 tot 19 december 2019 22:00
Geplaatst door Inge Bult
Categorieën: Vertelling
Gezien: 176

‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens

door Marinus den Oudsten

Het geboorteverhaal van Jezus is het meest bekende verhaal ter wereld.

Maar ‘A Christmas Carol’(1843) van Charles Dickens komt direct daarna op de tweede plaats. Er zijn films van gemaakt en musicals. De muppets, Donald Duck en Mickey Mouse hebben het op hun eigen wijze vorm gegeven. Allemaal leuk en aardig, maar het echt ‘live’ meemaken is wel een heel bijzondere ervaring. En precies dat biedt Marinus den Oudsten al vele jaren aan veel verschillende groepen. Hij leest dit prachtige kerstverhaal van Dickens niet voor, hij laat het tot leven komen. Luisterend naar hem word je meegenomen in een kille sfeer van onmenselijkheid en onrechtvaardigheid, de kou van een bekrompen menselijke geest met uiteindelijk een goed einde.

Het verhaal is ingekort en wordt ingeleid door Annemike van der Meiden met actergrondinformatie over Charles Dickens en zijn tijd.Charles Dickens

Marinus den Oudsten heeft 2 jaar in Schotland en 5 jaar in Engeland gewoond. Daar volgde hij een Speech & Drama opleiding aan het Peredur Centre for the Arts in East Grinstead, Sussex, waar hij leerde omgaan met teksten uit de Engelse literatuur: het reciteren van poëzie, vertellen van verhalen en het spelen van toneel. Ook heeft hij een jaar doorgebracht bij het Chrysalis Theatre in Londen, een zeer kleinschalige toneelschool. Zijn favoriete schrijvers zijn Shakespeare en Dickens. Volgens Marinus is het verhaal van Ebenezer Scrooge, de hardvochtige vrek die na een bezoek van drie geesten op kerstavond, tenslotte verandert in een hartelijke, vrijgevige heer, het ideale kerstverhaal: beeldend, vol van karakteristieke personages en eindigend met een duidelijke moraal. Hij heeft het verhaal inmiddels al vaak voorgedragen, en vindt het iedere keer weer een feest dit te mogen doen.

Locatie: de vrijzinnige studiekring wordt gehouden in de achterzaal van de Oudshoornse Kerk, Oudshoornseweg 90, Alphen aan den Rijn van 20.00 tot uiterlijk 22.00 uur. Ingang achterzaal: Delfzichtweg 1, Alphen aan den Rijn.  Toegangsprijs € 5,00 per persoon.