Symposium in De Bleek

Van 14 mei 2022 13:30 tot 14 mei 2022 17:30
Geplaatst door Inge Bult
Categorieën: Symposium
Gezien: 189

God ofwel het Multiversum:
geloof, hoop en liefde volgens Spinoza’s filosofie

Sprekers: Dr. Margot Brouwer, sterrenkundige, natuurkundige en kenner van Spinoza, filosoof van de blijdschap en dr. Lodewieke Groeneveld, theologe, filosofe en geestelijk verzorger

Sterrenkundige Margot Brouwer neemt ons mee op een reis door ons Universum, en zelfs door mogelijke andere universums: het Multiversum. Als nietige mens in dit oneindige heelal vindt ze houvast bij Spinoza, die bijna 400 jaar geleden al een visie ontwikkelde waarin God, de mens, de natuur en het universum samenvallen, en waarin wetenschap, filosofie en spiritualiteit een geheel vormen.
Samen met theoloog Lodewieke Groeneveld verzorgt ze een symposium over de vraag: wat betekent het om te geloven in de God van Spinoza?
Lodewieke, voorheen predikant en nu werkzaam als geestelijk verzorger, promoveert op een filosofie van de mens in de toekomstgerichte samenleving. Maar volgens Spinoza - filosoof van de blijdschap- is alles God en daarmee nú al perfect. Kun je als Spinozist dan nog streven naar een nieuwe, betere wereld? Door middel van wetenschappelijke lezingen, filosofische dialogen en openhartige discussies met het publiek proberen Margot en Lodewieke deze vraag te beantwoorden. Tussendoor spelen ze met liturgische elementen die vaak in kerkdiensten worden gebruikt, maar dan ingevuld op basis van Spinoza’s filosofie, om zo samen met het publiek te experimenteren met de vraag hoe je religie kunt beleven als Spinozist.

Programma
13.30 uur inloop met koffie/thee en krentenwegge
14.00 uur welkom en 1e helft symposium
15.30 -16.00 uur pauze met muzikaal intermezzo
16.00 -17.00 uur 2e helft symposium
17.30 uur afsluiting met een aangeklede borrel

Opgave
Margo Fransen; maefransen@kpnmail.nl
Pauline Vrolijk-de Jong; paulien.dejong@outlook.com, tel. 06 - 4374 1934
Ron van Hutten; r.van.hutten@kpnplanet.nl, tel. 06 - 3402 9149

Kosten: € 17.50

Bereikbaarheid Stadskerk De Bleek
Vanaf het NS-station Almelo is het ca. 15 min. lopen naar de Stadskerk. Per auto kunt u de Stadskerk bereiken via de stedelijke rondweg door op de Van Rechteren Limpurgsingel de afslag Hofstraat te nemen. Parkeergelegenheid: op ons eigen terrein. Indien bezet, dan kunt u in de drie zeer nabij gelegen parkeergarages (P1, P2 en P3) aan de Hagenborgh parkeren.